ADL

Voor patiënten met een amputatie van de onderste extremiteit is het weer kunnen lopen vaak het belangrijkste revalidatiedoel. Om dit te bereiken worden er steeds meer geavanceerde prothesen ontwikkeld. Met name op het gebied van gewichtsreductie van de gebruikte materialen en kokerfitting is vooruitgang geboekt.

Je zou kunnen denken dat het onnodig is om bij het lopen aandacht te besteden aan looptechniek. Lopen kan iedereen, zelfs met een prothese. Het verder perfectioneren van de techniek van het lopen vereist echter veel training. Een loopbeweging is niet zo simpel als het lijkt. Als je goed beweegt bij het lopen kan je veel winst boeken.

Bewegen is gezond. Het zorgt ervoor dat de kans op vaatproblemen, overgewicht en diabetes verminderen. Maar iedereen heeft zijn of haar unieke situatie. Het is belangrijk om in kaart te brengen wat voor jou mogelijk is. Als dat helder is kan je binnen de marges die voor jou van toepassing zijn, zoeken naar de mogelijkheden om te sporten. Het is zeker mogelijk om met een prothese te sporten, en wij raden dus mensen ook aan om zoveel mogelijk te bewegen. Bewegen is gezond!

Door spieren te activeren kunnen we ons voortbewegen. Deze spieren laten gewrichten roteren, en voeten worden om en om opgetild en weer op de grond gezet. Tijdens grondcontact worden krachten uitgewisseld tussen de voeten (en daarmee het lichaam) en de bodem waarop we lopen.

Go To Top