Bewegen is gezond. Het zorgt ervoor dat de kans op vaatproblemen, overgewicht en diabetes verminderen. Maar iedereen heeft zijn of haar unieke situatie. Het is belangrijk om in kaart te brengen wat voor jou mogelijk is. Als dat helder is kan je binnen de marges die voor jou van toepassing zijn, zoeken naar de mogelijkheden om te sporten. Het is zeker mogelijk om met een prothese te sporten, en wij raden dus mensen ook aan om zoveel mogelijk te bewegen. Bewegen is gezond!

Het effect van sport is groter dan alleen dat op uw gezondheid. Sport kan een manier zijn om invulling te geven aan je dag. Het is een manier om nieuwe contacten te leggen. In het algemeen kan men zeggen dat een gezond lijf bevorderlijk is voor een gezonde geest. Leest u hieronder het artikel van Frank Dik (voormalig bondscoach aangepaste atletiek).

Artikel van Frank Dik
(geredigeerd door Xander van Doorn op 7 januari 2010)

Bewegen en sporten is hartstikke goed voor de fysieke en mentale gesteldheid van ieder mens. Echter, als je kijkt naar de reclames op de televisie is dit alleen noodzakelijk voor mensen die beschikken over 2 gezonde benen, want in welke reclame is er aandacht voor mensen met een lichamelijke beperking?
Waarom, moeten zij dan niet meer gaan bewegen? Krijgen deze mensen geen last van vaatproblemen, overgewicht en diabetes als zij onvoldoende bewegen?

Als voormalig bondscoach aangepast atletiek heb ik het genoegen gehad om diverse grote toernooien van dichtbij mee te maken en U kunt van mij aannemen dat geen van deze atleten en atletes als topper op de atletiekbaan is geboren, maar is begonnen met het verbeteren van het looppatroon op de dagelijkse prothese en de fysieke gesteldheid in het algemeen.

Van een atletiekcoach zou U misschien ook verwachten dat ik iedereen aanraad om de atletieksport te gaan beoefenen, want daar zit alles in, lopen, werpen en springen, maar ik weet ook dat niet iedereen wil gaan hardlopen of werpen en misschien moet je ook wel een beetje gek zijn om te gaan hardlopen als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een mechanische knie.

Een advies wat ik iedereen zou willen geven is; ga zelf opzoek naar een activiteit wat bij je past. Grenzen zijn er nauwelijks, ze zijn er om te verleggen. Sporten en actief bewegen is een mooie manier om dit te bereiken, het neemt een deel van de belemmeringen weg een daar komt vrijheid voor terug.

Go To Top