Eef Kamerbeek Atletiekcentrum Sportpark De Hondsheuvels, J.C. Dirkxpad 7, 5631 BZ Eindhoven

Sporten Met Een Prothese

ADL

Waar kan ik een sportprothese aanschaffen en waar moet ik op letten?

Prothese Sport is tot stand gekomen nadat er bij Fontys Hogescholen het 2-jarige project sport met je prothese is geformuleerd (oktober 2008), met de bedoeling om mensen zo goed mogelijk informatie te verstrekken over allerlei vragen waarmee ze zitten als ze beginnen te sporten met een prothese.

Wij willen voor personen met een amputatie een situatie creëren waarin recreëren, bewegen en sporten vanzelfsprekend is en daardoor ook een belangrijk onderdeel van het alledaagse leven wordt of is. Ook willen wij rond om de sporter een uitgebreid en duurzaam netwerk rondom bouwen van o.a. familie, vrienden, orthopedisch instrumentmakers, revalidatieartsen, fysiotherapeuten, leveranciers van protheseonderdelen, onderzoekers, trainers en coaches die met elkaar in contact kunnen komen en informatie kunnen uitwisselen.

Sportprothese

Voor een actievere levensstijl moeten prothesen vaak opnieuw worden afgesteld en soms is het raadzaam een aparte “sportprothese’ te laten vervaardigen. Dit wordt nog maar weinig gedaan omdat het vergoedingenstelsel de aanschaf ervan in de regel (nog) niet toelaat. Prothese Sport stelt zich ten doel om een maatschappelijke discussie hierover te starten. Wij zijn van mening dat bewegen gezond is, ook als je een prothese draagt. Wij willen een belangrijke rol spelen in stimuleren van Zorgverzekeraars en de overheid om in te steken op preventie van het verergeren van ziekten doormiddel van gezond te bewegen. Wij vinden dat een prothese niet alleen voor de ADL functies geschikt zou hoeven te zijn.

Voorlopig is het zo dat als je een sportprothese zou willen aanschaffen, je de kosten zelf zal moeten opbrengen. Je zou kunnen denken aan een sponsor als je op hoger niveau zou willen trainen. De sportprothese kan worden vervaardigd door een instrumentenmaker. Zoekt u een leverancier? Kijk dan even bij onze partners.

Wat is looptechniek?

Je zou kunnen denken dat het onnodig is om bij het lopen aandacht te besteden aan looptechniek. Lopen kan iedereen, zelfs met een prothese. Het verder perfectioneren van de techniek van het lopen vereist echter veel training. Een loopbeweging is niet zo simpel als het lijkt. Als je goed beweegt bij het lopen kan je veel winst boeken.

Wij kunnen jouw loopgang analyseren en naar aanleiding daarvan je tips geven voor het lopen. Daarnaast kunnen wij ervoor zorgen dat jouw prothese wordt aangepast om jouw loopgang te verbeteren.

Bij het lopen van een 10 km afstand wordt ongeveer 2000-2500 keer op ieder been geland. Jouw lichaam krijgt steeds krachten te verwerken ter grootte van 2 tot 4 keer het lichaamsgewicht als je hardloopt, ook als je rustig loopt. Wanneer spieren optimaal werken en je prothese goed is afgestemd kunnen deze de krachten goed worden opgevangen. Een juiste looptechniek werkt blessurepreventief. Je kan dan tevens zuiniger omgaan met je energie.

Kan ik sporten met mijn aandoening?

Bewegen is gezond. Het zorgt ervoor dat de kans op vaatproblemen, overgewicht en diabetes verminderen. Maar iedereen heeft zijn of haar unieke situatie. Het is belangrijk om in kaart te brengen wat voor jou mogelijk is. Als dat helder is kan je binnen de marges die voor jou van toepassing zijn, zoeken naar de mogelijkheden om te sporten. Het is zeker mogelijk om met een prothese te sporten, en wij raden dus mensen ook aan om zoveel mogelijk te bewegen. Bewegen is gezond!

Het effect van sport is groter dan alleen dat op uw gezondheid. Sport kan een manier zijn om invulling te geven aan je dag. Het is een manier om nieuwe contacten te leggen. In het algemeen kan men zeggen dat een gezond lijf bevorderlijk is voor een gezonde geest. Leest u hieronder het artikel van Frank Dik (voormalig bondscoach aangepaste atletiek).

Artikel van Frank Dik

(geredigeerd door Xander van Doorn op 7 januari 2010)

Bewegen en sporten is hartstikke goed voor de fysieke en mentale gesteldheid van ieder mens. Echter, als je kijkt naar de reclames op de televisie is dit alleen noodzakelijk voor mensen die beschikken over 2 gezonde benen, want in welke reclame is er aandacht voor mensen met een lichamelijke beperking?
Waarom, moeten zij dan niet meer gaan bewegen? Krijgen deze mensen geen last van vaatproblemen, overgewicht en diabetes als zij onvoldoende bewegen?

Als voormalig bondscoach aangepast atletiek heb ik het genoegen gehad om diverse grote toernooien van dichtbij mee te maken en U kunt van mij aannemen dat geen van deze atleten en atletes als topper op de atletiekbaan is geboren, maar is begonnen met het verbeteren van het looppatroon op de dagelijkse prothese en de fysieke gesteldheid in het algemeen.

Van een atletiekcoach zou U misschien ook verwachten dat ik iedereen aanraad om de atletieksport te gaan beoefenen, want daar zit alles in, lopen, werpen en springen, maar ik weet ook dat niet iedereen wil gaan hardlopen of werpen en misschien moet je ook wel een beetje gek zijn om te gaan hardlopen als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een mechanische knie.

Een advies wat ik iedereen zou willen geven is; ga zelf opzoek naar een activiteit wat bij je past. Grenzen zijn er nauwelijks, ze zijn er om te verleggen. Sporten en actief bewegen is een mooie manier om dit te bereiken, het neemt een deel van de belemmeringen weg een daar komt vrijheid voor terug.

Hoe kan men mijn loopgang analyseren?

Door spieren te activeren kunnen we ons voortbewegen. Deze spieren laten gewrichten roteren, en voeten worden om en om opgetild en weer op de grond gezet. Tijdens grondcontact worden krachten uitgewisseld tussen de voeten (en daarmee het lichaam) en de bodem waarop we lopen.

Door meetapparatuur in te zetten kunnen we (gewricht)bewegingen, spieractiviteiten en grondreactiekrachten meten, en als deze als functie van het bewegingspatroon beschrijven. Bewegingen worden vastgelegd met videocamera’s, spieractiviteiten worden geregistreerd met behulp van EMG technieken, en grondreactiekrachten worden gemeten met een krachtenplatform. Met deze technieken kunnen we analyseren wat de ‘normale’ gang inhoudt en hoe spieren hun functie uitvoeren. Maar we kunnen ook het effect van hulpmiddelen zoals een onderbeen- of een bovenbeenprothese, op de beweging- en krachtenhuishouding van de mens analyseren.
Deze meettechnieken worden veelal gebruikt in wetenschappelijke omgevingen, vooral in bewegingsanalyse laboratoria. In de klinische praktijk wordt de menselijke gang meestal geobserveerd door gebruikmaking van de ogen, dus subjectief.